Bizden online teklif iste724 Psikoloji
Ekrem Çulfa, istanbul, Üsküdar, Kadıköy, Acıbadem, Psikolojik Danışmanlık Merkezi, Telefonu, 0533 373 81 23 ,pedagog ile ilgili aramalar, pedagog tavsiye, pedagog istanbul, pedagog anadolu yakası, pedagog devlet hastanesi, pedagog ücretleri, pedagog bölümü, pedagog nedir ne yapar, pedagog gülten, pedagog, Acıbadem Psikolojik Danışmanlık www.acibadempsikolojikdanismanlik.com/ 0533 373 81 23 Kendimizle ve çevremizle ilgili sahip olduğumuz düşünceler, tavırlar, yargılar ister olumlu olsun ister olumsuz çoğunlukla bizim tarafımızdan ...
  • Anasayfa
  • https://www.facebook.com/724PsikolojikDanismanlikMerkezleri
  • http://www.twitter.com/724psikoloji

7/24 Psikolojik Danışmanlık Merkezi
Randevu Tel: +90 505 767 58 85
                      +90 533 373 81 23

Psikolojik Danışmanlık
İstanbul, Kadıköy, Acıbadem, Üsküdar, Pendik, Fatih, Beylikdüzü, Bakırköy'de Şubelerimiz vardır.
Psikoterapi
Bebek, Çocuk ve Ergen, Evlilik, Aile, Cinsel Terapi Hizmetleri Vermekteyiz.
Koçluk ve Rehberlik
Yaşam - Aile - Kariyer - Sporcu - Öğrenci - Eğitim - İlişki - Yönetici ve Finansman Koçlukları Vermekteyiz.
Eğitimlerimiz
Aile Okulu - Evlilik Okulu - Boşanma, Çocuk - Yaşam Koçluğu - Eş Seçimi, Hamilelik ve Evlilik Öncesi Eğitimleri
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi1
Bugün Toplam109
Toplam Ziyaret563830
Üyelik Girişi
Anket
Cinsel Terapiste Gitme Zamanı Geldi mi?
İçeriği ile beraber
-15 yıllık bu site-satılık Fiyatı
10.000 Dolar
İçeriği ile beraber -15 yıllık bu site-satılık Fiyatı 10.000 Dolar
Jenerik isime sahip, içeriği güçlü
-15 yıllık bu site-satılıktır.

Fiyatı: 10.000 Dolar


istanbul danışmanlık ve koçluk merkezi Psikolog Pedagog 05057675885
ekremculfa@gmail.com
Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu Nedir?
20/12/2014

Psikolog, Prdagog, Yaşam Aile Öğrenci Kariyer Koçu, Aile Evlilik İlişki Danışmanı

Günümüzde Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu sık sık karşıya karşıya kaldığımız bir problemdir. Peki bu kadar yaygın olarak görülen DEHB nedir?  Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu aşırı hareketlilik, istekleri erteleyememe(dürtüsellik) ve dikkat sorunları belirtileriyle giden bir nöropsikiyatrik bozukluktur. ‘’ Hiç yerinde durmayan’’ , ‘’devamlı eşyalarını unutan’’ , ‘’başladığı işi bitiremeyen’’ … vs. gibi pek çok sıfatla nitelendirilen çocuklardır. Bir çocukta bu belirtiler yedi yaşından önce gözükmeye başlamış ve en az altı ay devamlılık göstermişse ve bu belirtiler yani aşırı hareketlilik, dürtüsellik, dikkat sorunları kişinin günlük yaşamını etkileyecek boyutta ise DEHB var diyebiliriz.

 

Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu aşırı hareketlilik, dürtüsellik ve dikkat sorunlarını kapsar fakat bu sorunları ayrı ayrı ele almalıyız çünkü bazı çocuk ve gençlerde her iki sorun birden varken bazılarında sadece aşırı hareketlilik-dürtüsellik sorunları bulunmaktadır. Peki bunların belirtileri neler olabilir?

 

Dikkat Sorunları: Yönergeleri başından sonuna kadar takip edemezler. Dikkatini bir noktaya toplayamama, evde veya okulda eşyalarını sık sık kaybetme, detayları gözden kaçırma, düzensizlik, ilginin kolayca başka yöne kayması gibi belirtiler görüldüğünde dikkat sorunları var diyebiliriz.

 

Aşırı Hareketlilik: Bir çocuğa aşırı hareketli diyebilmemiz için kendi yaşıtlarıyla karşılaştırıldığında belirgin olarak daha fazla hareketli olması gerekmektedir. Buna ek olarak, bu hareketlilik, oyun, anaokulu ve okul gibi günlük olaylarda çocuk aile veya başka kişiler için sorun oluşturduğunda aşırı hareketli diyebiliriz.

 

Dürtüsellik: Sonunu düşünmeden eyleme geçme olarak tanımlanabilir. Sırasını beklemekte zorlanma, çoğu zaman sorulan soru tamamlanmadan cevabını verme, acelecilik, kurallara ve otoriteye karşı gelme, riskli eylem ve hareketleri sevme gibi belirtiler gözüktüğünde dürtüsellik var diyebiliriz.

 

     Bu belirtilerin ne zamandan beri var olduğu ve ne kadar süre devam ettiği önemlidir. Diğer önemli konu ise bu belirtilerin nerelerde görüldüğüdür. Bir kişide DEHB var diyebilmek için en az iki alanda bu belirtilerin bulunması gerekir (okul ve ev gibi) ve bir kişide DEHB olup olmadığını anlamak için olabildiğince fazla kaynaktan bilgi alınmalı bu kaynaklar; anne-baba ve çocukla görüşme, öğretmen, okulun rehberlik birimi, etüt, spor hocası olabilir. Ne kadar çok kaynaktan bilgi toplanırsa doğru tanı koyma olasılığı o derece artar.

     Genellikle dikkat sorunları olan çocukların dikkat problemleri okul yıllarına kadar fark edilmez veya göz ardı edilir. Tabi ki de bir çocuğun dikkati yetişkinlerden daha azdır. Sekiz yaşındaki bir çocuğun saatlerce oturup ödev yapmasını bekleyemeyiz fakat dersinin başından beş dakikada bir kalkan, ders başında veya sınıfta sürekli dalan, canı istediği şeye dikkatini verip derse dikkatini veremeyen, dağınıklığı, unutkanlığı belirgin olan bir çocukta dikkat eksikliğinden şüphe duyulmalıdır.

 

DEHB neden olur?

  Yapılan araştırmalara göre DEHB’nin ortaya çıkmasında kalıtsal faktörlerin önemli olduğu söylenmektedir. Yaklaşık olarak %80 kalıtımın etkili olduğu, %5-10 diğer etkenlerin etkili olduğu düşünülmektedir. Diğer etkenler ise; gebelikte alkol-sigara kullanımı ve annenin geçirdiği hastalıklar, doğum sırasında yaşanan sorunlar, kurşun gibi zehirli maddelerle karşılaşılması, aile işleyişi ve işleyişinde bozukluklar olabilir.

  DEHB ile beraber görülen bozukluklar ve sorunlar da mevcuttur. DEHB ile yaygın olarak beraber görülebilen sorun; karşıt olma karşı gelme bozukluğudur. . Karşıt olma karşı gelme bozukluğu olan çocuklarda inatçılık, öfke patlamaları, kurallara uymama ve karşı gelme belirtileri görülür. Diğer sorunlar ise; davranış bozukluğu, öğrenme bozukluğu veya depresyon, kaygı olabilir.

 

DEHB’nin tedavisi

  DEHB doğru ve erken tanı konulduğunda son derece hızlı ve kolay tedavi edilebilen bir bozukluktur. En etkin tedavi yöntemi ise ilaç ve buna ek olarak ebeveyn eğitimidir. DEHB temelde nörobiyolojik nedenler sonucunda oluşan bir hastalık olduğundan ilaç tedavilerinin diğer tedavi seçeneklerinden daha etkili olması oldukça doğaldır. Fakat okul öncesi dönemdeki DEHB’li çocukların tedavisinde ilaç dışı seçeneklere öncelik verilmesi, mecbur kalınırsa ilaç tedavisine geçilmesi önerilmektedir.

 

  Ebeveynlerde mutlaka destek almalılardır. Hem kendileri açısından hem de çocuğa karşı yaklaşımları açısından oldukça önemlidir.

 

 

Kaynak

Prof. Dr. Eyüp Sabri Ercan & Prof. Dr. Cahide Aydın - Anne-Baba ve Eğitimciler İçin - Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu

 



1626 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

Bipolar hastalık nedir? - 20/12/2014
Bipolar kronik bir ruhsal hastalıktır. Bipolar bozukluğu olan kişilerin, duygu durumlarında dalgalanmalar mevcuttur.
ÇOCUK VE İNATÇILIK - 20/12/2014
Anne-babaların ve bizlerin en çok karşılaştığı problemlerden biridir inatçılık. İnatçılık 2-3 yaşında başlar ve daha sonra ki yaşlarda azalır. Ergenlik döneminde bu inatçılık tekrar ortaya çıkar.
Çocuğunuza Sınır Koymakta Zorlanıyor musunuz? - 20/12/2014
Kural tanımayan çocukların anne-babaları şu soruyla karşılaşır; ‘’Neden bazı çocuklar sorun yaratmazken bizim çocuğumuz sorun yaratıyor?’’
ENÜREZİS (ALT ISLATMA) - 20/12/2014
Tıp dilinde enürezis diye bilinen bozukluğun halk dilinde ki adı alt ıslatmadır. Çocukluk çağının en önemli ve en sık görülen bozukluklarından biridir.
Çocuğunuzun ödev yapması problem haline mi dönüşüyor? - 20/12/2014
Bazı çocukların ve ailelerinin yaşadıkları ödev problemi bazen bir kaosa dönüşebiliyor. Bu durumda anne-babalar ne yapmalılardır?
ÇOCUKLARDA OKUL KORKUSU - 20/12/2014
Çocuklarda okul korkusu her yaşta ortaya çıkabilir. Kreşe giderken sorun yaşamayıp, ilköğretime başladığında sorun yaşayan çocuklar vardır.
Çocuklarda Tırnak Yeme Davranışı - 20/12/2014
Tırnak yeme çocuklarda 4 yaşından itibaren kendini gösterebilmektedir fakat yetişkinlerde de kendini gösterebilen bir alışkanlıktır. Bu davranış ergenlik döneminde çocukluk dönemine göre daha fazla görülmektedir.
OBSESİF KOMPULSİF NEDİR? - 20/12/2014
Birçok insan zaman zaman çeşitli konularda evham, endişe ve takıntılara kapılmaktadır ancak bu düşünceler günlük hayatımızı etkileyecek, günlük aktivitelerimizi kısıtlayacak boyuta ulaştığı zaman OKB adı verilen bozukluktan bahsedebiliriz.
WISC-R EĞİTİMİ - 25/10/2014
WISC-R EĞİTİMİ