Bizden online teklif iste724 Psikoloji
Ekrem Çulfa, istanbul, Üsküdar, Kadıköy, Acıbadem, Psikolojik Danışmanlık Merkezi, Telefonu, 0533 373 81 23 ,pedagog ile ilgili aramalar, pedagog tavsiye, pedagog istanbul, pedagog anadolu yakası, pedagog devlet hastanesi, pedagog ücretleri, pedagog bölümü, pedagog nedir ne yapar, pedagog gülten, pedagog, Acıbadem Psikolojik Danışmanlık www.acibadempsikolojikdanismanlik.com/ 0533 373 81 23 Kendimizle ve çevremizle ilgili sahip olduğumuz düşünceler, tavırlar, yargılar ister olumlu olsun ister olumsuz çoğunlukla bizim tarafımızdan ...
  • Anasayfa
  • https://www.facebook.com/724PsikolojikDanismanlikMerkezleri
  • http://www.twitter.com/724psikoloji

7/24 Psikolojik Danışmanlık Merkezi
Randevu Tel: +90 505 767 58 85
                      +90 533 373 81 23

Psikolojik Danışmanlık
İstanbul, Kadıköy, Acıbadem, Üsküdar, Pendik, Fatih, Beylikdüzü, Bakırköy'de Şubelerimiz vardır.
Psikoterapi
Bebek, Çocuk ve Ergen, Evlilik, Aile, Cinsel Terapi Hizmetleri Vermekteyiz.
Koçluk ve Rehberlik
Yaşam - Aile - Kariyer - Sporcu - Öğrenci - Eğitim - İlişki - Yönetici ve Finansman Koçlukları Vermekteyiz.
Eğitimlerimiz
Aile Okulu - Evlilik Okulu - Boşanma, Çocuk - Yaşam Koçluğu - Eş Seçimi, Hamilelik ve Evlilik Öncesi Eğitimleri
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi1
Bugün Toplam154
Toplam Ziyaret563875
Üyelik Girişi
Anket
Cinsel Terapiste Gitme Zamanı Geldi mi?
İçeriği ile beraber
-15 yıllık bu site-satılık Fiyatı
10.000 Dolar
İçeriği ile beraber -15 yıllık bu site-satılık Fiyatı 10.000 Dolar
Jenerik isime sahip, içeriği güçlü
-15 yıllık bu site-satılıktır.

Fiyatı: 10.000 Dolar


Uzman Klinik Psikolog Hatice Büşra 05557493919
busra.kara@icloud.com
MADDE BAĞIMLILIĞI
27/09/2022

 

Son yıllarda zararlı maddeler ile tanışma ilköğretim çağına kadar inmiştir. Gençler madde kullanma açısından gruplandırıldığında; hiç madde kullanmamışlar, iki ya da daha fazla denemiş olanlar ve sürekli kullanıcılar olarak ortaya çıkmaktadır. Madde bağımlılığı ile mücadelede risk etmenleri, madde bağımlılığı açısından büyük önem taşımaktadır. Çocukluk döneminden gençliğe, gençlik döneminden yetişkinliğe geçişte sosyal, ruhsal ve bedensel değişimin doyurucu ve dengeli olarak yaşanılmaması gelişimsel nitelikteki etkenleri; kişilerin sağlıkla ilgili bilgi ve tutumları ile ruhsal yapıları kişisel nitelikteki etkenleri; arkadaşların, anne ve babanın ya da ailedeki diğer bireylerin uyuşturucu madde kullanması, medya ile toplumun genel algısında madde kullanımı, haz, başarı, cinsel yönden çekicilik, popüler olma gibi nedenler de sosyal nitelikteki etkenleri oluşturmaktadır.  Uyuşturucu ve uyarıcı maddelerden en çok esrar, eroin, kokain, ecstasy, captagon maddelerinin kullanımı ve bağımlılığı görülmektedir. Uyuşturucu maddelerin kullanımı bağımlılığa neden olmakta, fiziki ve psikolojik etkilerinin yanında sonu ölümle biten tablolara yol açmaktadır. Madde kullanımı esnasında doz aşımı, çoklu madde kullanımı ve benzeri sebeplerle doğrudan madde bağlantılı ölümler gerçekleşmektedir. 

Madde bağımlılığının sebebi denildiğinde, bir tek nedenden bahsetmek mümkün değildir. Birden fazla sebep bir arada olabilmektedir. Aşağıda belirtilecek olan nedenlerin dışında da bağımlılık ortaya çıkabilmektedir. Bu belirtilmiş olan nedenler ise madde bağımlısı olan bireylerde sık bir şekilde gözlenmiştir. Bunun dışında madde bağımlılığının sebepleri tam olarak belirlenememiştir. Yapılan araştırmalar sonucunda; uyuşturucu madde bağımlılığında koruyan sebepler olarak şunlar bulunmuştur: 

“- Pozitif ve güçlü olan aile bağları, anne-babaların çocuklarının neler yaptıklarından haberdar olmaları ve arkadaş çevresi konusunda bilinçli davranmaları,  

- Aile içerisinde kurallar konması, bu kurallara herkesin uyması ve kuralların; açık, anlaşılır olması, anne ve babaların çocuklarının yaşantıları ile ilgili bilgi birikimine sahip olması,  

- Kulüp, okul vb. gibi kurumlarla güçlü bir bağın kurulması, okul ortamında başarılı bir öğrenci ve uyuşturucu maddelerin kullanımına yönelik olarak doğru bilgi sahibi olma.”Riskin hiç olmadığı bir yaşamdan bahsetmek mümkün değildir. Bununla birlikte riskten bahsettiğimizde de hep aynı derece riskten söz edilmemektedir. Riskli davranışlar; bireyin zihinsel, fiziksel, duygusal, sosyal ve psikolojik gelişimini tehlikeye atabilen olumsuz davranışlar şeklinde olabilir. Riske neden olan sebepler ise bu davranışlara yol açabilecek koşulları ifade etmektedir. Riske neden olan sebepler olarak da şunlar görülmüştür:  

“-Aile içinde bağımlı ve ruhsal sorunları olan ebeveynlerin olduğu kaotik aile çeşidi, anne babaların olumsuz tutumlarına maruz kalma,  

- Ebeveyn-çocuk arasında bağlanma ve ilgi eksikliğinin olması,  

- Sınıfta şiddet içeren davranışlarda bulunma ve aşırı utangaçlık, 

- Okul başarısının düşmesi,  

- Sosyal becerilerde zayıflık,  

- Olumsuz davranışlarda bulunan arkadaşlara sahip olma,  

- Aile, okul ve sosyal çevrede uyuşturucu madde kullanımının onay görmesi.” Bu sayılan maddeler genel risk faktörlerini oluşturmakta olup, çocuğun veya yetişkinin madde bağımlılığına yönelmesi açısından büyük önem taşımaktadır. Özellikle uyuşturucu madde kullanımının onay görmesi, çocuklarda ve yetişkinlerde maddeye yönelme ve madde kullanma riskini arttırmaktadır. 

Kişiler önce maddeye ilgi duyarlar “Denesem acaba ne olur”? diye merak etmelerine rağmen, uyuşturucu maddelerin etkilerinden de korkmaktadırlar. Ancak merak duygusu korkuyu yenerek “Bir kereden bir şey olmaz diyerek”, madde kullanımına başlarlar. Her kullandığında, “Bir daha asla” şeklinde son kullanışı olacağına kendisini inandırır ancak bu sonlar bir türlü gelmez. Kişiler bağımlı olduklarını kabul etmezler ve istedikleri zaman bırakabileceklerini düşünürler. Böylece bağımlılık gerçekleşmiş olup, tedavisi mümkün olmayan yollara da dönüşebilmektedir. Bu durumu önlemek için koruyucu faktörlerin kuvvetlendirilmesi, çocuklarda ve gençlerde bu faktörlerin baskın olmasının sağlanması, madde kullanımını önemli derecede önleyici rol oynayacaktır. 

Uyuşturucu madde kullanmaya başlamada değişik sebepler farklı kültürlerde ve farklı yaşlarda önem arz etmektedir. Örneğin, yaşlı bireylerde sakinleştirici ve yatıştırıcının tüketimi ya doktorların uyku ve anksiyete için vermiş olduğu ilaçların kullanılması ya da kendi kendilerini tedavi edebilme düşüncesi neticesinde oluşabilmektedir. Bu tür ilaçlar; mistik durum oluşturulması, meditasyona yardımcı olması, dinsel sebepler, cinsel performansın arttırılması ya da yorgunluğun ve açlığın giderilmesi amacı ile kullanılmaktadır. Yine suç işleme oranı yüksek olan ortamlarda da madde kullanımı yaygın bir şekilde görülmektedir. Aynı şekilde yaygın madde kullanımı olan ortamlar ile maddeye ulaşmanın kolay olduğu durumlar, gençlerde madde kullanım riskini arttırmaktadır. Bu gibi etkenler ilaç kullanan bireylerde madde bağımlısı olmalarına yol açmakta olup, kullanan bireylerin bu hususları göz önünde bulundurarak uygun şekilde ve uygun dozda tüketmeleri gerekmektedir. 

KAYNAKÇA 

Ergenç, G.-Yıldırım, E., Madde Bağımlılığı ve Önleme Yolları Kılavuzu, İstanbul, 2007 

Ögel, K., “Madde Kullanımı ve Bağımlılığın Nedenleri, Sigara, Alkol ve Diğer Bağımlılıklar Üzerine Bir Araştırma”, http//www.ogelk.net/Dosyadepo/etyoloji.pdf, (12.06.2013) 

 

Uzman Klinik Psikolog Hatice Büşra KARA ACAR 

busra.kara@icloud.com 



157 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

ÇOCUKLARDA GÖRÜLEN YEME BOZUKLUKLARI - 01/06/2023
Beslenme kriteri bireyin yaşamını devam ettirebilmesi, sağlıklı olmak ve büyümenin devamı için çok önemlidir.
“BANYO YAPMAK İŞKENCEYE DÖNÜŞTÜ” - 24/04/2023
Bazen anne babalar bebekken sudan çıkmak istemeyen çocuklarının büyüdükçe yıkanmak istemediklerinden ya da el ve ayaklarını yıkamaya tepki gösterdiklerinden yakınırlar.
“ÇOCUĞUMUZDAN BOŞANIYORUZ” - 23/03/2023
Anne babası çatışma halinde olan çocukların, anne babalarından anlayış ve sabır gibi beklentileri olur.
BABA UYARICI, ANNE İSE KORUYUCU MUDUR? - 16/03/2023
Geleneksel aile yapıları değişse de anneler hala babalara babalık rollerini teslim etmekte zorlanabiliyor. Erkekler tarafından bakacak olursak, birçok erkek babalıkla ilgili iyi tanımlanamamış bu role girmekte zorluk çekiyor.
AKRAN ZORBALIĞI - 01/02/2023
Akran zorbalığı, çocukların kendi yaş gruplarında olan bir ya da birkaç kişiye; sosyal, fiziksel, sözlü ve cinsel olarak zarar vermeleridir.
TERKEDİLME KORKUSU - 12/01/2023
Yeni bir ilişkiye başlama ihtimali olduğunda nasıl olsa bu da beni terk edecek diye düşünüp hiç başlamamayı tercih ediyor musunuz ya da tam tersi çok fazla ısrarcı oluyor musunuz?
ÇOCUĞUMA EŞYALARINI VE ODASINI TOPLAMAYI NASIL ÖĞRETEBİLİRİM? - 03/01/2023
Birçok yetişkin, çocuklarının malının kıymetini bilmemesinden, dağınıklığından veya sorumsuzluğundan yakınmaktadır.
ÇOCUK İLE YETİŞKİN - 21/12/2022
Çocuk ile yetişkinin arasındaki sorunların pek çoğu, çocukların olgunlaşmaları için onların zamana ihtiyaçları olduğunu dikkate almamaktan kaynaklanır.
İNTERNET BAĞIMLILIĞI - 11/10/2022
İnternet kullanmanın farklı avantajlar sağlamasına ek olarak kontrolsüz kullanımın da psikolojik, fiziksel ve sosyal bakımdan bir takım negatif neticelere neden olduğu bilinmektedir.
 Devamı