Bizden online teklif iste724 Psikoloji
Ekrem Çulfa, istanbul, Üsküdar, Kadıköy, Acıbadem, Psikolojik Danışmanlık Merkezi, Telefonu, 0533 373 81 23 ,pedagog ile ilgili aramalar, pedagog tavsiye, pedagog istanbul, pedagog anadolu yakası, pedagog devlet hastanesi, pedagog ücretleri, pedagog bölümü, pedagog nedir ne yapar, pedagog gülten, pedagog, Acıbadem Psikolojik Danışmanlık www.acibadempsikolojikdanismanlik.com/ 0533 373 81 23 Kendimizle ve çevremizle ilgili sahip olduğumuz düşünceler, tavırlar, yargılar ister olumlu olsun ister olumsuz çoğunlukla bizim tarafımızdan ...
  • Anasayfa
  • https://www.facebook.com/724PsikolojikDanismanlikMerkezleri
  • http://www.twitter.com/724psikoloji

7/24 Psikolojik Danışmanlık Merkezi
Randevu Tel: +90 505 767 58 85
                      +90 533 373 81 23

Psikolojik Danışmanlık
İstanbul, Kadıköy, Acıbadem, Üsküdar, Pendik, Fatih, Beylikdüzü, Bakırköy'de Şubelerimiz vardır.
Psikoterapi
Bebek, Çocuk ve Ergen, Evlilik, Aile, Cinsel Terapi Hizmetleri Vermekteyiz.
Koçluk ve Rehberlik
Yaşam - Aile - Kariyer - Sporcu - Öğrenci - Eğitim - İlişki - Yönetici ve Finansman Koçlukları Vermekteyiz.
Eğitimlerimiz
Aile Okulu - Evlilik Okulu - Boşanma, Çocuk - Yaşam Koçluğu - Eş Seçimi, Hamilelik ve Evlilik Öncesi Eğitimleri
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi4
Bugün Toplam99
Toplam Ziyaret564408
Üyelik Girişi
Anket
Cinsel Terapiste Gitme Zamanı Geldi mi?
İçeriği ile beraber
-15 yıllık bu site-satılık Fiyatı
10.000 Dolar
İçeriği ile beraber -15 yıllık bu site-satılık Fiyatı 10.000 Dolar
Jenerik isime sahip, içeriği güçlü
-15 yıllık bu site-satılıktır.

Fiyatı: 10.000 Dolar


Uzman Klinik Psikolog Hatice Büşra 05557493919
busra.kara@icloud.com
İNSANLARIN BİRBİRİNE BENZEYEN VE İSTENMEYEN KİŞİLERİ DÖNGÜ OLARAK HAYATINA ÇEKMESİNİN NEDENLERİ
18/02/2022

 

İNSANLARIN BİRBİRİNE BENZEYEN VE İSTENMEYEN KİŞİLERİ DÖNGÜ OLARAK HAYATINA ÇEKMESİNİN NEDENLERİ

İlişkilerde her zaman bir denge olmalı, bazen biri idare ederken bazen de diğeri idare etmelidir. Bir ilişkide sürekli aynı kişi alttan alıyorsa veya idare ediyorsa orada bir sorun var demektir. Bu durum süreklilik haline geldiğinde görev haline de gelmektedir. Kişi bu görevi yapmadığında problemler üstüne yığılmaktadır. Kişi tekrar tekrar gidip bu ilişkileri seçiyor olabilir ya da kişi kendisinden beklenmeyen şekilde karşısındaki insana aşırı fedakârlık, kurtarıcı rolü üstlenme veya karşısındaki kişilerin beklentilerini karşılama şeklinde yürüttüğü bir ilişki tarzı olabilmektedir. Hayatımıza benzer insanlar giriyorsa, hep aynı şeyleri yaşıyorsak veya aynı şekilde başlıyor ve bitiyorsa; bu durumda sorunun kendisinde olduğunu kişinin kabul etmesi ve yüzleşmesi gerekmektedir. İlişkinin bireye dayattığı rollerin yanında bireyin seçtiği rollerde bulunmaktadır. Bunların yanında bildiğimiz tek rollerde bulunmaktadır. Bunlar; idare etmek, fedakârlık, kurtarıcı olmak, idare etmek vb. Bunların bir kısmı kişinin çocukluğundan itibaren bildiği en iyi yollar olarak karşısına çıkmaktadır. Eğer bir ailede bu roller öğretildiyse ve bu roller yapıldıysa, kişinin hayatında da buna benzer insanlar seçmesi muhtemeldir. Birey en iyi bu rolleri bildiği için bu rollere uygun kişileri seçmektedir. Bunun sebebi kişinin kendi rolünü ve gücünü en iyi kullanılabilecek alanı seçmesidir. Örneğin; ailesi tarafından yönetilen bir kişi kendisini yöneten birini bulmaktadır. Kişiye benzer ilişkiler her zaman daha çekici gelmektedir.

Kişi şikâyet ettiği kişilerle benzer kişileri de bulabilmektedir ve bu tesadüf olmamaktadır. Bu durum, ya savaşın yarım kalan kısmını tamamlamakla ilgili ya da bildiğimiz ve aşina olduğumuz güven verici duygunun devamıyla ilgilidir. Bu davranışların altında kaygılı bağlanma, kaybetme korkusu veya kişinin başka korkuları yatmaktadır. Kişi bunları korkuları ve kaygıları olduğu için yapmaktadır. Eğer kişi terkedilme korkusuyla büyüdüyse, ilerleyen dönemlerde de terkedilmemek için bütün ilişkinin sorumluluğunu üstlenmekte ve onların hayatında hep vazgeçilmez olmak istemektedir. Bu kişilerde vazgeçilme ve yalnız kalma korkusu vardır. Kişi terkedilirse altında yatan başka sorunlarının olduğunu düşünmektedir. Örneğin; yalnız kalmak. Bu durumda kişinin yalnız kalmakla ilgili yüklediği anlamlar ortaya çıkmaya başlamaktadır. Bunlar; değersizlik, yetersizlik ve kendine yetememek vb. Bir kişi sürekli alttan alıyorsa, idare ediyorsa veya insanları memnun etmeye çalışıyorsa bu kişinin kendisi ile ilgili korkularından kaynaklanmaktadır. Aşırı kurtarıcı olan insanların en büyük sorunu değer görmediklerini ve insanların nankör olduklarını söylemeleridir. Aşırı fedakâr insanlar ise diğer insanların hem nankörlüğünden hem de sorumsuzluklarından yakınmaktadırlar.

Kişiler hayatta ne kadar sorun yaşarsa yaşasın hep bir suçlu arama peşinde olmaktadırlar. Bu durumda kişinin kendisine bakması gerekmektedir. Kişinin kendisine “Ben niye sürekli birilerini kurtarıyorum”, “Neden sürekli kurtarılmaya ihtiyaç insanları hayatıma çekiyorum” sorularını sorması gerekmektedir. Bu soruların cevaplarını da o kişilerde değil kendisinde araması gerekmektedir. Doyumsuzluk, bağımlılık, terkedilme korkusu, yalnız kalma korkusu ve ben kendine yetemeyeceğini bilme korkusu gibi süreçler, kişinin aşırı itaatkâr, boyun eğici ve fedakar olmasına neden olmaktadır. Bu kavramlar kişinin kaygılarından beslenmektedir. Kişi bir ilişkide bir şeyi fazla yapıyorsa, bu başka bir yerdeki azlıktan kaynaklanan bir şey olmaktadır. Örneğin; kişinin özgüveni az ise fedakarlığı ve kurtarıcılığı çok olmamaktadır. Kişinin kendisine mutluluk ile ilgili verdiği çaba az ise başkalarına verdiği çaba daha çok olmaktadır. Bir ilişkide ne kadar fazlalık var ise onun nereden geldiğini görmek gerekmektedir.

Birey kendini mutlu etmeye başlarsa, toksik kişilerden ve ilişkilerden de uzaklaşmaya başlamaktadır. Kişi kendini mutlu etmeye ve değer vermeye başladığında sürekli alıcı, talepkar olan ve yakınan insanlardan uzaklaşmaya başlamaktadır. Aslında o kişilerin o kadar da çekici olmadığı ve kendisine yük olduğu ile yüzleşmeye başlamaktadır. Bunun içinde kişinin bir süre kendi hayatında kendisi ile yüzleşmesi gerekmektedir. Kişi kendine “Benim neye ihtiyacım var”, “Beni ne mutlu ediyor”, “Benim korkularım ve kaygılarım neler”, “Ben neden bu kadar boyun eğiyorum ve fedakârlık yapıyorum”, “Bunları yapmam benim hangi ihtiyacımı gideriyor” sorularını sormalıdır.

Korku ve kaygılarla yüzleşmek bu durumun çözümü için yararlı olmaktadır. Bunlarla yüzleştikten sonra kişi o insanlarla 2 yola girmektedir. Kişiler ya yeni kişiye saygı duymaya başlamakta ya da yeni kişiyi sevmeyerek bazı manipülasyonlarla kişiyi eski haline getirmeye çalışmakta, eski haline geri getiremediklerinde de yollarını ayırmaktadırlar. Bu iki durumda sağlıklı olan durumlardır. Gelişim değiştikçe, o eski kişiden gelen uzantılarda ya değişmek ya da geçmişte kalmak zorunda kalmaktadır. Bu yüzleşme yapılmadığı sürece kişinin hayatında kalıcı sorunlar hiçbir zaman kaybolmamaktadır.

Uzman Klinik Psikolog Hatice Büşra KARA

busra.kara@icloud.com



279 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

ÇOCUKLARDA GÖRÜLEN YEME BOZUKLUKLARI - 01/06/2023
Beslenme kriteri bireyin yaşamını devam ettirebilmesi, sağlıklı olmak ve büyümenin devamı için çok önemlidir.
“BANYO YAPMAK İŞKENCEYE DÖNÜŞTÜ” - 24/04/2023
Bazen anne babalar bebekken sudan çıkmak istemeyen çocuklarının büyüdükçe yıkanmak istemediklerinden ya da el ve ayaklarını yıkamaya tepki gösterdiklerinden yakınırlar.
“ÇOCUĞUMUZDAN BOŞANIYORUZ” - 23/03/2023
Anne babası çatışma halinde olan çocukların, anne babalarından anlayış ve sabır gibi beklentileri olur.
BABA UYARICI, ANNE İSE KORUYUCU MUDUR? - 16/03/2023
Geleneksel aile yapıları değişse de anneler hala babalara babalık rollerini teslim etmekte zorlanabiliyor. Erkekler tarafından bakacak olursak, birçok erkek babalıkla ilgili iyi tanımlanamamış bu role girmekte zorluk çekiyor.
AKRAN ZORBALIĞI - 01/02/2023
Akran zorbalığı, çocukların kendi yaş gruplarında olan bir ya da birkaç kişiye; sosyal, fiziksel, sözlü ve cinsel olarak zarar vermeleridir.
TERKEDİLME KORKUSU - 12/01/2023
Yeni bir ilişkiye başlama ihtimali olduğunda nasıl olsa bu da beni terk edecek diye düşünüp hiç başlamamayı tercih ediyor musunuz ya da tam tersi çok fazla ısrarcı oluyor musunuz?
ÇOCUĞUMA EŞYALARINI VE ODASINI TOPLAMAYI NASIL ÖĞRETEBİLİRİM? - 03/01/2023
Birçok yetişkin, çocuklarının malının kıymetini bilmemesinden, dağınıklığından veya sorumsuzluğundan yakınmaktadır.
ÇOCUK İLE YETİŞKİN - 21/12/2022
Çocuk ile yetişkinin arasındaki sorunların pek çoğu, çocukların olgunlaşmaları için onların zamana ihtiyaçları olduğunu dikkate almamaktan kaynaklanır.
İNTERNET BAĞIMLILIĞI - 11/10/2022
İnternet kullanmanın farklı avantajlar sağlamasına ek olarak kontrolsüz kullanımın da psikolojik, fiziksel ve sosyal bakımdan bir takım negatif neticelere neden olduğu bilinmektedir.
 Devamı