Bizden online teklif iste724 Psikoloji
Ekrem Çulfa, istanbul, Üsküdar, Kadıköy, Acıbadem, Psikolojik Danışmanlık Merkezi, Telefonu, 0533 373 81 23 ,pedagog ile ilgili aramalar, pedagog tavsiye, pedagog istanbul, pedagog anadolu yakası, pedagog devlet hastanesi, pedagog ücretleri, pedagog bölümü, pedagog nedir ne yapar, pedagog gülten, pedagog, Acıbadem Psikolojik Danışmanlık www.acibadempsikolojikdanismanlik.com/ 0533 373 81 23 Kendimizle ve çevremizle ilgili sahip olduğumuz düşünceler, tavırlar, yargılar ister olumlu olsun ister olumsuz çoğunlukla bizim tarafımızdan ...
  • Anasayfa
  • https://www.facebook.com/724PsikolojikDanismanlikMerkezleri
  • http://www.twitter.com/724psikoloji

7/24 Psikolojik Danışmanlık Merkezi
Randevu Tel: +90 505 767 58 85
                      +90 533 373 81 23

Psikolojik Danışmanlık
İstanbul, Kadıköy, Acıbadem, Üsküdar, Pendik, Fatih, Beylikdüzü, Bakırköy'de Şubelerimiz vardır.
Psikoterapi
Bebek, Çocuk ve Ergen, Evlilik, Aile, Cinsel Terapi Hizmetleri Vermekteyiz.
Koçluk ve Rehberlik
Yaşam - Aile - Kariyer - Sporcu - Öğrenci - Eğitim - İlişki - Yönetici ve Finansman Koçlukları Vermekteyiz.
Eğitimlerimiz
Aile Okulu - Evlilik Okulu - Boşanma, Çocuk - Yaşam Koçluğu - Eş Seçimi, Hamilelik ve Evlilik Öncesi Eğitimleri
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi2
Bugün Toplam78
Toplam Ziyaret563799
Üyelik Girişi
Anket
Cinsel Terapiste Gitme Zamanı Geldi mi?
İçeriği ile beraber
-15 yıllık bu site-satılık Fiyatı
10.000 Dolar
İçeriği ile beraber -15 yıllık bu site-satılık Fiyatı 10.000 Dolar
Jenerik isime sahip, içeriği güçlü
-15 yıllık bu site-satılıktır.

Fiyatı: 10.000 Dolar


Uzman Klinik Psikolog Hatice Büşra 05557493919
busra.kara@icloud.com
AİLE VE EŞ TERAPİLERİ
02/05/2021

 

Aile, birbirlerine kan bağı, kanuni ve duygusal bağlarla bağlı kişilerden oluşan belirli belirli işlevlere sahip insan grubudur.

Aile ve eş terapileri psikolojik sorunları ilişki bağlamında içerisinde ele alan modern tedavi uygulamalarıdır. Aile ve eş terapilerinde bireysel olarak eşlerin, aile üyelerinin yanı sıra aile sisteminin kendisiyle de uğraşılmaktadır. Aile, evlilik ve eş terapileri aile sisteminin yapı ve işlev bozuklukları ile ilgilenmektedir. Evlilik terapisi veya eş terapisi, eşler arasında evlilik kurumu içinde yaşanan sorunları aşmaya yönelik bir terapiden söz edilmektedir. Evli olmanın ruhu, danışmana başvuran çiftlerin çoğunda ileri derecede bozulduğu için başlarda ilk halledilmesi gereken sorun genellikle bozuk iletişimdir. Bu sebeple iletişimin onarılması, terapinin yürüyebilmesi ve evli olmaya ilişkin bir anlayışı yakalayabilmek için önemlidir. Başlangıçta prosedürden, genel kabullerden hareket etme ve öncelikli olarak evlilik ruhunu arama iletişimin onarılmasını sağlamamaktadır. Bu sebepledir ki çoğu çift psikoterapiye boşanmanın ortaya çıktığı bir noktada başvurmakta ve taraflardan biri genellikle psikoterapi için gönülsüz olmaktadır. Bu gönülsüzlük danışmanla iş birliği arayışı içinde olunmadığını açıkça sergileyen davranışlarla terapiye de yansıyabilmektedir. Bu durumda eşler arasındaki iletişimin onarılmasından önce gönülsüz olan tarafla iletişim kurmak gereklidir. Her iki tarafla dengeli bir iş birliği yakalanmasının ilk adımı için bu şarttır. İş birliği motivasyona bağlı olmakta ve bu gibi durumlarda güçlendirilmesi gerekmektedir. Motivasyonu arttırmak içinde olumlu yaşantılara önem verilmesi ve kurulan ilişkide geçmişten itibaren var olan duygusal bağları tazeleyici bir görüşmenin yapılması faydalı olmaktadır.  

Aile terapisinde sadece eşleri değil, çocukları hatta geniş ailelerde akrabaları da kapsayan insanlarda ortaya çıkmış veya aile üyelerini ilgilendiren sorunlara yönelik terapi yapılmaktadır. Aile yapısı ve bağları yardım arama davranışından bağımsız olmamaktadır. Aile bağları, aile üyeleri yardım aramadan çok önce kurulmaktadır. Dolayısıyla terapi aile olma ruhunun sürekli hissedildiği bir atmosfer içinde yürümektedir.

Aile terapisini belirleyen en önemli öge, yaşanan sorunların ve çözümlerinin aile kavramı ve kapsamı içerisinde yerini bulmasıdır.  Aile ve evlilik terapilerinde, bir aileyi veya evliliği ayakta tutanın ne olduğunu, nasıl oluştuğunu belirlemek önemli olmaktadır.

Aile insanoğlunun hayatta kalması, büyümesi ve gelişmesi için doğal bir ortam oluştururken, aynı zamanda sorunların ortaya çıktığı, şekillendiği yapılar olarak görülmektedir. Yaşanan sorunların doğurduğu sonuç, ailenin sağlıklı olmaktan çıkması hatta dağılması olabileceği gibi bir aile üyesinin sorunlu hale gelmesi, hastalanması da olabilmektedir.

Birçok insan evliliğin ve ailenin istenen şekli ve yapıyı kazanmasının uzun süre aldığını, gerçek bir aile olabilmek için evlendikten sonra bir hayli emek harcanması gerektiğini düşünmektedir. Birliktelikler için emek harcamak gerekir ancak dışarıdan bakıldığında pek çok evli çiftin ve yakınlarının ailenin yapısını aşındırmak için emek harcadığı izlenimine kapılmak mümkündür. Ailenin yapısını belirleyen dinamikler aslında evliliğin kuruluşundan önce ortaya çıkmaktadır. Geçmişte aile yapılanmasında evliliğin kutsallığı ve bu kutsallığa erişme isteği önemli bir motivasyonken, günümüzde evliliklerin başlangıcında koşullarla uyumsuz bireysel beklentiler ve hayaller yer almaktadır. Kimi zamanda aile baskısından kurtulma, eşin çevresi aracılığı ile iyi bir iş bulma gibi daha gerçekçi ve somut istekler rol oynamaktadır. Örneğin kişinin özgürleşmek ve geleneksel evlilik anlayışından kopuk kendi evcilik oyununu kurma, başka insanlardan geri kalmama isteği, aileden kaçma motivasyonu evliliğin başlamasındaki temel dinamik olabilmektedir. Günümüzde artık zor olan aileyi kurmak değil, kuruluşundaki dinamiklerle sürdürebilmek ve yola devam edebilmektedir.

Evliliğin başında ortaya çıkan dinamikler sonradan kendiliğinden kolay bir şekilde değişmemektedir. Bu dinamiklerin değişmesi demek çoğu zaman o evliliğinde dağılması anlamına gelmektedir. Evliliğin gidişi içinde bu dinamiklere bağlı ortaya çıkan çeşitli olaylara şahit olunmaktadır. Aynı dinamikler ve bozuk yapılanma nedeniyle çatışmalar değişik biçimlerde tekrar etmektedir. Temel dinamikleri perdeleyen güncel sorunlar nedeniyle yaşanan olaylar yeni bir durumun sonucu gibi yansıtılmaktadır. Oysaki aile hayatında bunlar çoğunlukla şekil değiştirmekte, aynı temel dinamiklerin ve etkileşimlerin farklı sonuçları ve görüntüleridir. Bu dinamikler daha üst sistemlerden, örneğin toplumsal dinamiklerden, ekonomik yapıdan, kültür, gelenek, görenek, adet gibi faktörlerden etkilenmekte ve onlar tarafından dönüşüme uğratılmaktadır.  Eş ve aile terapileri çoğu zaman her şeyi düzeltmek yerine daha kabul edilebilir gerçekçi dengelerin kurulması amacını gütmektedir.

 

KAYNAKÇA

Ackerman, N. (1962). Family psychotherapy and psychoanalysis: The implications of a difference. Family Process, 1(1), 30–43.

Metcalf, L. (2011). Marriage and family therapy: A practice-oriented approach. New York: Springer Pub.

Olson, D. H. (2000). Circumplex Model of Marital and Family Systems. Journal of Family Therapy, 22(2), 144–167.

 

Uzman Klinik Psikolog Hatice Büşra KARA

busra.kara@icloud.com



209 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

ÇOCUKLARDA GÖRÜLEN YEME BOZUKLUKLARI - 01/06/2023
Beslenme kriteri bireyin yaşamını devam ettirebilmesi, sağlıklı olmak ve büyümenin devamı için çok önemlidir.
“BANYO YAPMAK İŞKENCEYE DÖNÜŞTÜ” - 24/04/2023
Bazen anne babalar bebekken sudan çıkmak istemeyen çocuklarının büyüdükçe yıkanmak istemediklerinden ya da el ve ayaklarını yıkamaya tepki gösterdiklerinden yakınırlar.
“ÇOCUĞUMUZDAN BOŞANIYORUZ” - 23/03/2023
Anne babası çatışma halinde olan çocukların, anne babalarından anlayış ve sabır gibi beklentileri olur.
BABA UYARICI, ANNE İSE KORUYUCU MUDUR? - 16/03/2023
Geleneksel aile yapıları değişse de anneler hala babalara babalık rollerini teslim etmekte zorlanabiliyor. Erkekler tarafından bakacak olursak, birçok erkek babalıkla ilgili iyi tanımlanamamış bu role girmekte zorluk çekiyor.
AKRAN ZORBALIĞI - 01/02/2023
Akran zorbalığı, çocukların kendi yaş gruplarında olan bir ya da birkaç kişiye; sosyal, fiziksel, sözlü ve cinsel olarak zarar vermeleridir.
TERKEDİLME KORKUSU - 12/01/2023
Yeni bir ilişkiye başlama ihtimali olduğunda nasıl olsa bu da beni terk edecek diye düşünüp hiç başlamamayı tercih ediyor musunuz ya da tam tersi çok fazla ısrarcı oluyor musunuz?
ÇOCUĞUMA EŞYALARINI VE ODASINI TOPLAMAYI NASIL ÖĞRETEBİLİRİM? - 03/01/2023
Birçok yetişkin, çocuklarının malının kıymetini bilmemesinden, dağınıklığından veya sorumsuzluğundan yakınmaktadır.
ÇOCUK İLE YETİŞKİN - 21/12/2022
Çocuk ile yetişkinin arasındaki sorunların pek çoğu, çocukların olgunlaşmaları için onların zamana ihtiyaçları olduğunu dikkate almamaktan kaynaklanır.
İNTERNET BAĞIMLILIĞI - 11/10/2022
İnternet kullanmanın farklı avantajlar sağlamasına ek olarak kontrolsüz kullanımın da psikolojik, fiziksel ve sosyal bakımdan bir takım negatif neticelere neden olduğu bilinmektedir.
 Devamı