Bizden online teklif iste724 Psikoloji
Ekrem Çulfa, istanbul, Üsküdar, Kadıköy, Acıbadem, Psikolojik Danışmanlık Merkezi, Telefonu, 0533 373 81 23 ,pedagog ile ilgili aramalar, pedagog tavsiye, pedagog istanbul, pedagog anadolu yakası, pedagog devlet hastanesi, pedagog ücretleri, pedagog bölümü, pedagog nedir ne yapar, pedagog gülten, pedagog, Acıbadem Psikolojik Danışmanlık www.acibadempsikolojikdanismanlik.com/ 0533 373 81 23 Kendimizle ve çevremizle ilgili sahip olduğumuz düşünceler, tavırlar, yargılar ister olumlu olsun ister olumsuz çoğunlukla bizim tarafımızdan ...
  • Anasayfa
  • https://www.facebook.com/724PsikolojikDanismanlikMerkezleri
  • http://www.twitter.com/724psikoloji

7/24 Psikolojik Danışmanlık Merkezi
Randevu Tel: +90 505 767 58 85
                      +90 533 373 81 23

Psikolojik Danışmanlık
İstanbul, Kadıköy, Acıbadem, Üsküdar, Pendik, Fatih, Beylikdüzü, Bakırköy'de Şubelerimiz vardır.
Psikoterapi
Bebek, Çocuk ve Ergen, Evlilik, Aile, Cinsel Terapi Hizmetleri Vermekteyiz.
Koçluk ve Rehberlik
Yaşam - Aile - Kariyer - Sporcu - Öğrenci - Eğitim - İlişki - Yönetici ve Finansman Koçlukları Vermekteyiz.
Eğitimlerimiz
Aile Okulu - Evlilik Okulu - Boşanma, Çocuk - Yaşam Koçluğu - Eş Seçimi, Hamilelik ve Evlilik Öncesi Eğitimleri
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi1
Bugün Toplam81
Toplam Ziyaret563802
Üyelik Girişi
Anket
Cinsel Terapiste Gitme Zamanı Geldi mi?
İçeriği ile beraber
-15 yıllık bu site-satılık Fiyatı
10.000 Dolar
İçeriği ile beraber -15 yıllık bu site-satılık Fiyatı 10.000 Dolar
Jenerik isime sahip, içeriği güçlü
-15 yıllık bu site-satılıktır.

Fiyatı: 10.000 Dolar


Uzman Klinik Psikolog Hatice Büşra 05557493919
busra.kara@icloud.com
KİŞİLİK BOZUKLUKLARI NEDİR?
10/01/2021


Kişilik kelimesi kökenini eski Yunan tiyatrolarında oyuncuların maskeleri için kullanılan persona sözcüğünden almaktadır. Persona kelimesi eski Yunancada kişinin kendiliğini değil oynadığı karakteri temsil etmektedir. Daha sonra bu kelime insanların kendi gerçek kişiliklerini anlatmak için kullanılmaya başlanmıştır. İnsanlar değişen iç ve dış faktörlere karşı kendilerine özgü bir adaptasyon biçimi geliştirmektedirler. Kişinin çevreye uyum sağlayabilmek amacıyla biliş ve duygularına dayanarak geliştirdiği bu özgün düşünce, duygu ve davranışlar bütününe kişilik denmektedir.

İnsanların genel karakteristik özellikleri, başa çıkma tarzları ve toplumsal çevre ile etkileşim biçimleri çocukluk döneminde belirmeye başlamakta ve normalde ergenlik döneminin sonunda ya da genç yetişkinlik döneminde oturmuş örüntüler halinde belirginleşmektedir. Bu örüntüler bireyin kişiliğini yani bireyin karakteristik özelliklerini oluşturan, kendine özgü ayırıcı özellikler ve davranışlar kümesinin oluşturmaktadır.

Birçoğumuz için yetişkin kişiliği, toplumun talepleri doğrultusunda şekillenmektedir. Çoğu kişilik bozukluğunun genel ayırt edici özellikleri, kişinin benliği ya da benlik duygusu ile ilgili yaşadığı sorunlar ve kişilerarası kronik sorunlardır.

Bundan elli yıl öncesine kadar kişilik bozuklukları tedavi edilemez psikolojik sorunlar olarak görülürken iki binli yılların başı itibariyle kişilik bozuklukları alanında teşhis ve tedavi çalışmaları artmakta ve hastaların toplumsal işlevselliğinin iyileştirilmesi önem kazanmaktadır. Bu yarım yüzyıllık dönemde kişilik bozukluklarının genel geçer bir tanımı yapılmamaktadır. Kişilik bozukluğu tanısı konulabilmesi için öncelikle bireylerin toplumsal uyumunda, iş ve ilişkilerindeki süreklilikte uzun süredir devam eden problemler bulunması gerekmektedir. DSM-5 tanı ölçütleri başvuru el kitabına göre yaygın bir örüntüye sahip olan kişilik bozuklukları en geç erken erişkinlik evresinde başlayan, esneklikten yoksun ve ait oldukları toplumun beklentilerinden sapan içsel yaşantı ve davranışlarla karakterize bir yapıya sahiptir.

Kişilik bozukluğu geçmişten bugüne önemi artan psikolojik, bilimsel ve sosyal bir toplum sorunudur. Toplumda kişilik bozukluklarının görülme oranı %11 ile %23 arasındadır.

Kişilik bozukluğu olan kişilerin benlik saygısı zayıf, çalışma ve sevme yetenekleri belirgin ölçüde azalmakta ve çoğunlukla tıbbi destek aramalarına yol açan stres tepkileri geliştirmektedirler. Bu bireylerin genellikle eğitim düzeyleri düşük olabilmekte, evliliklerinde problemler yaşanabilmekte ve sabit işleri bulunmamaktadır. Ayrıca kişilik bozukluğu olan bireylerde madde kullanımı ve suç işleme oranları yüksektir. Bunun yanı sıra kişilik bozuklukları uzun vadede; kaygı bozuklukları, yeme bozuklukları, somatoform ve disosiyatif bozukluklar ve psikozlar da dâhil olmak üzere birçok psikolojik bozukluğun oluşumuna zemin hazırlamaktadır.

KAYNAKÇA

Köroğlu, E. (2013). DSM-5 Tanı ölçütleri başvuru el kitabı. Çeviri. Hekimler yayın birliği. İstanbul (syf. 327).

Livesley, W. J. (2001). Conceptual and taxonomic issues. In W. J. Livesley (Ed.), Handbook of personality disorders: Theory, research, and treatment (p. 3–38). Guilford Press.

Sayın, A., & Aslan, S. (2005). Duygudurum bozuklukları ile huy, karakter ve kişilik ilişkisi. Türk Psikiyatri Dergisi, 16(4), 276-283.

Uzman Klinik Psikolog Hatice Büşra Kara

busra.kara@icloud.com

 



435 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

ÇOCUKLARDA GÖRÜLEN YEME BOZUKLUKLARI - 01/06/2023
Beslenme kriteri bireyin yaşamını devam ettirebilmesi, sağlıklı olmak ve büyümenin devamı için çok önemlidir.
“BANYO YAPMAK İŞKENCEYE DÖNÜŞTÜ” - 24/04/2023
Bazen anne babalar bebekken sudan çıkmak istemeyen çocuklarının büyüdükçe yıkanmak istemediklerinden ya da el ve ayaklarını yıkamaya tepki gösterdiklerinden yakınırlar.
“ÇOCUĞUMUZDAN BOŞANIYORUZ” - 23/03/2023
Anne babası çatışma halinde olan çocukların, anne babalarından anlayış ve sabır gibi beklentileri olur.
BABA UYARICI, ANNE İSE KORUYUCU MUDUR? - 16/03/2023
Geleneksel aile yapıları değişse de anneler hala babalara babalık rollerini teslim etmekte zorlanabiliyor. Erkekler tarafından bakacak olursak, birçok erkek babalıkla ilgili iyi tanımlanamamış bu role girmekte zorluk çekiyor.
AKRAN ZORBALIĞI - 01/02/2023
Akran zorbalığı, çocukların kendi yaş gruplarında olan bir ya da birkaç kişiye; sosyal, fiziksel, sözlü ve cinsel olarak zarar vermeleridir.
TERKEDİLME KORKUSU - 12/01/2023
Yeni bir ilişkiye başlama ihtimali olduğunda nasıl olsa bu da beni terk edecek diye düşünüp hiç başlamamayı tercih ediyor musunuz ya da tam tersi çok fazla ısrarcı oluyor musunuz?
ÇOCUĞUMA EŞYALARINI VE ODASINI TOPLAMAYI NASIL ÖĞRETEBİLİRİM? - 03/01/2023
Birçok yetişkin, çocuklarının malının kıymetini bilmemesinden, dağınıklığından veya sorumsuzluğundan yakınmaktadır.
ÇOCUK İLE YETİŞKİN - 21/12/2022
Çocuk ile yetişkinin arasındaki sorunların pek çoğu, çocukların olgunlaşmaları için onların zamana ihtiyaçları olduğunu dikkate almamaktan kaynaklanır.
İNTERNET BAĞIMLILIĞI - 11/10/2022
İnternet kullanmanın farklı avantajlar sağlamasına ek olarak kontrolsüz kullanımın da psikolojik, fiziksel ve sosyal bakımdan bir takım negatif neticelere neden olduğu bilinmektedir.
 Devamı